Overgang naar de NZa

Met het wetsvoorstel 'Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ worden de taken van de Jeugdautoriteit (JA) ondergebracht bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

In het wetsvoorstel zijn maatregelen opgenomen om de beschikbaarheid van jeugdzorg (met name specialistische jeugdzorg) te verbeteren. Zo moeten bepaalde vormen van jeugdzorg regionaal worden ingekocht en worden gemeenten verplicht om in een regio samen te werken. Ook komen er voor jeugdzorgaanbieders strengere regels voor het voeren van een transparante financiële bedrijfsvoering.

Taken naar NZa

Bij invoering van de wet gaan de taken van de Jeugdautoriteit over naar de NZa. De NZa krijgt dan de verantwoordelijkheid om inzicht te geven in de ontwikkeling van de beschikbaarheid van jeugdzorg en om risico’s zo vroeg mogelijk te signaleren. Jeugdzorgaanbieders zijn dan wettelijk verplicht om financiële informatie over hun bedrijfsvoering aan te leveren voor het Early Warning System, zodat de NZa met vroegsignalering de beschikbaarheid van specialistische jeugdzorg kan monitoren. 

Procedure

Eind 2023 is de ministerraad akkoord gegaan met het wetsvoorstel ‘Verbetering beschikbaarheid jeugdzorg’ en heeft de Raad van State een advies uitgebracht. In april 2024 is het wetsvoorstel aangeboden aan de Tweede Kamer en in december is daar een ontwerpbesluit aan toegevoegd. De verwachting is vooralsnog dat het wetsvoorstel in 2025 wordt aangenomen en snel daarna in werking treedt. Daarnaast komt er een ministeriële regeling die bepaalt hoe de NZa data over de beschikbaarheid van jeugdzorg (voor vroegsignalering en stelselonderzoek) mag opvragen en verwerken.

Samenwerking JA en NZa

In aanloop naar de inwerkingtreding van het wetsvoorstel werken de JA en NZa steeds nauwer samen. De JA heeft de afgelopen jaren al een Early Warning System ontwikkeld, waar inmiddels veel jeugdzorgaanbieders informatie voor aanleveren. Samen met de NZa zorgt de JA dat het EWS aansluit op de nieuwe wetgeving. Daarnaast heeft de JA inmiddels een volwaardig team Toezicht, dat met vroegsignalering en toezichtsgesprekken discontinuïteit van jeugdzorg voorkomt. Samen met de NZa bereiden zij zich voor op de toekomstige werkwijze bij invoering van het wetsvoorstel. De vaste medewerkers van de JA treden dan in dienst bij de NZa. 

Verder heeft de NZa zich onlangs verbonden aan het convenant ‘Bevorderen continuïteit jeugdzorg’, waar onder andere het draaiboek ‘Continuïteit Jeugdzorg’ onder valt. Het draaiboek vormt de werkwijze voor team Casuïstiek van de JA.

Meer informatie

Bekijk de voortgang van het wetstraject op de Wetgevingskalender van de Rijksoverheid of op de website van de Tweede Kamer.